Shtëpia e talenteve, "La Masia" feston 40-vjetorin
Ndonjëherë idetë e shkëlqyeshme lindin nga çasjet modeste. Aq modeste, saqë origjina e La Masia si vendbanim futbolli lindi nga një njohje e pasigurisë.

Ajo shtëpi tipike katalanase e njohur si Masia de Can Planes , e ndërtuar në 1702 dhe e blerë nga FC Barcelona nga ish pronarët e saj në mesin e viteve 50 të shekullit XX, rihapi FC Barcelona , 277 vjet pas ndërtimit të saj, si Shtëpi e lojtarëve të rinj.

Ishte më 20 tetor 1979, në të dytën e 21 sezoneve të mandatit presidencial të Josep Lluís Núñez , i cili menjëherë identifikoi një deficit për mendimin e tij të papranueshëm për një klub të dimensionit botëror të Barçës : të ketë talentin fillestar pa familje në Barcelona, shpërndarë nga pensionet e ndryshme të qytetit.


Meqenëse pionieri Hans Gamper pati në fund të njëzetave të shekullit të njëzetë, fillimi i krijimit të futbollit të bazës, duke u munduar të importojë stilin e lojës që ai pa në MTK të Ponzoni hungarez , deri në Masia de Sant Joan Despí aktuale . Ka një histori të gjatë. Trashëgimtari i Ponzoni , Ramon Llorens , krijoi pas Luftës Civile një rrjet skautësh talentesh, të cilët me kalimin e viteve quheshin ‘skautistë’ dhe sot do të kishin statusin e ‘skautistëve’.

Kështu u ngrit grupi i parë i shkëlqyeshëm i lojtarëve të rinj Kulinar në 40-50 vjet me Ramallets , Basra , Biosca dhe kompani referuese.

Në vitet ’60, shtrirja e ‘tregut të talenteve’ përtej zonës metropolitane të Barcelonës ishte një hap më tej. Klubi vendosi diamantet e tij të ashpra pa vendbanim fiks në Barcelonë në pensione të tilla si Atë Claret’s ose Poble Sec , përveç shtëpive të familjes, disa nga të vejat, të cilat, në këmbim të kompensimit financiar, dhanë çati, ushqim dhe pastruan rrobat e lojtarëve të futbollit.

Núñez , i cili disa muaj më parë kishte fituar zgjedhjet për presidencën e Barçës , u këshillua për universin e gurores përmes menaxherit Jaume Amat , në një klub ku figurat kryesore në trainim kishin punuar tashmë si teknikë Oriol Tort ose Jaume OLIVE.

Núñez ishte i qartë se projekti La Masia duhej të përshpejtohej dhe shpërndarja e pensioneve mbaroi. Në vitet ’70, ardhja e Rinus Michels , ish -trajnerit tre- vjeçar të Ajaxit dhe trajnerit të ‘mekanikut portokalli’, Johan Cruyff ishte embrioni i modelit të lojës që sot, pothuajse gjysmë shekulli më vonë, vazhdon të drejtojë futbollin e Barcelonës.

Rritja e klubit gjithashtu çoi në shtrirjen e përvetësimit të talenteve në të gjithë planetin, me Leo Messi të suksesit historik, i cili së bashku me Xavi Hernezndez dhe Iniesta lanë foton më të kujtuar në historinë e guroreve, Topin e Artë të vitit 2010.

Masia e vjetër dhe e vazhdueshme kishte mbetur e vogël për nevojat e entitetit. Në vitin 2000 , u vendos guri i parë i Ciutat Esportiva de Sant Joan Despí , i pagëzuar si Joan Gamper.

Por kjo është një histori tjetër. Ose, përkundrazi, vazhdimi i saj.
Shtuar më 18/10/2019, ora 11:36
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori