Netët strugane të poezisë, shpërfillet gjuha shqipe
Pushteti lokal në Strugë, i udhëhequr nga Ramiz Merko, nuk do t’i bojkotojë Mbrëmjet Strugane të poezisë, pavarësisht faktit se udhëheqësia e Festivalit nuk tregon nëse gjuha shqipe do të jetë pjesë e festivalit këtë vit. Në disa nga posterat e ngjitur në qytet, arritëm të regjistrojmë vetëm gjuhën maqedonase dhe angleze, edhe pse në faqen e FB-së të festivalit është vendosur poster në gjuhën shqipe, si dhe në shumë gjuhë të tjera botërore.

Njeriu i parë i festivalit nuk ishte i gatshme të flas për këtë çështje. Praktika e viteve të kaluara tregon se gjuha shqipe në festival mund të dëgjohet vetëm nga poetët shqiptarë që lexojnë poezi në gjuhën e tyre amtare, por jo edhe në përkthimin e poezisë së poetëve të tjerë, edhe pse Struga është një komunë me shumicë shqiptare.

Drejtori i festivalit, Mite Stefoski, pasi që fillimisht u zotua se do të japë deklaratë për Alsat M, më pas ndryshoi mendje, sepse tha se është i gatshëm për të folur vetëm për programin e festivalit, por jo edhe për atë që na interesonte neve, si është bashkëpunimi me komunën për këtë festival dhe nëse gjuha shqipe do të jetë pjesë e festivalit.

Në pothuajse të njëjtat tema, kemi dorëzuar pyetje në mënyrë elektronike. Por përsëri nuk morëm përgjigje. Pushteti i mëparshëm lokal në Strugë, ai i Zijadin Selës, disa vite me radhë i bojkotonte Mbrëmjes Strugane, duke deklaruar se nuk respektohet Ligji për përdorimin e Gjuhëve. Tani, reagon Aleanca për Shqiptarët – se është e paligjshme të vazhdohet praktika e injorimit të gjuhës shqipe.
Shtuar më 21/08/2018, ora 23:26
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori